Stockholm Trekkers nya styrelse

En småkylig lördag den 17 december samlades vi i Täby för den sista trekdagen för året. Lokalen som fick tanken att vandra tillbaks till den tid då föreningen inte hade stora fina biolokaler att vara i samlades vi för att som vanligt titta på lite Star Trek, två filmer och bland annat välja en ny styrelse på årets årsmöte.

Nu är vi lite nyfikna på vilka som sitter i den nya styrelsen, och vill veta lite mer. Så vi frågade alla samma frågor; ”Vad tycker du är mest intressant med Star Trek?”, ”Vad gör du när du inte är trekker?” och ”Hur länge har du varit medlem i Stockholm Trekkers?”.

Urban Andersson, Ordförande

Ordförande Urban Andersson

Det intressanta är historierna. Det gäller både Star Trek och övrig Sci-fi. Hur man kan berätta om problem vi har i världen idag. Om vi speglar våra problem på en annan planet, en framtida jord, förluten tid eller ett parallellt universum kan man använda sig av idéer som till exempel andra raser som byter kön efter en viss ålder eller sådana som inte förstår religion till exempel. Manusen är viktigast för mig.

Det bästa med Star Trek är dess positiva framtidstro att vi kan göra oss av med krig, svält, brott och istället använda resurserna för allas bästa och kunna utforska galaxen.

När jag inte är trekker jobbar jag som löneadminstratör. På fritiden tittar jag på mycket film och tv-serier samt läser böcker och serier. Försöker också gå långa skogspromenader.

Jag gick med i föreningen 2009 efter att ha samlat mod i några år, men jag var i och för sig på några träffar redan sommaren 1997.

Vice ordförande Ricki Giorgi

Ricki Giorgi, Vice Ordförande

Det är framförallt fyra saker som jag särskilt tycker om med Star Trek. Det är inte den dystopiska framtidsvision som är så vanlig, utan en positiv syn på vår framtid sprungen ur  att vi har lärt oss något av våra misstag. Mycket i Star Trek har, liksom all riktigt bra SciFi, rötter i faktisk vetenskap (med lite kreativa friheter). Denna vetenskapsbas mixas med djupa filosofiska frågeställningar där man ställer frågan, men oftast inte ger några svar utan låter tittaren komma fram till sina egna slutsatser. Slutligen är själva fenomenet med Star Trek fans oerhört intressant ur ett mänskligt perspektiv. Jag såg mina första avsnitt av Star Trek som liten parvel i början på 70-talet, så Star Trek har ju funnits i mitt medvetande i rätt många år.

Men vänta nu, trekker är man väl hela tiden, eller? På min fritid… Oj, ja när man ska lista upp det blir det en del… När jag inte arbetar med kommunikation i en av Stockholms största kommuner spelar jag golf, fotograferar, driver en liten verksamhet med reklam och marknadsföring. Ett par gånger om året är jag ute och fiskar några dagar. Den tid som blir över viker jag åt familjen med fru, två barn och fyra barnbarn och två katter eller snickrar på huset. Fast ofta så är det väl det sista som jag prioriterar högst.

Jag blev nog medlem hösten 1997 tror jag. Jag har suttit i styrelsen tidigare. 1999 tror jag att det var.

Uffe Håård, Sekreterare

Uffe Håård, Sekreterare

Star Trek för mig är en vis mans, Gene Roddenberrys, dröm och vision om att få göra en serie som betydde något. Som att se bortom våra olikheter och att ha viljan att göra bättre. Att få skapa en tv-serie som färdas dit ingen tv-serie varit förut. Allt för att vi skulle känna oss lite mindre som ensamma aliens på vår konstiga planet. Det gör att även om Star Trek inte har den mest bombastiska serien så finns det alltid en tanke bortom effekterna som gör att jag kommer tillbaka.

När jag inte är på jobbet inom säkerhetsbranschen försöker jag sköta om hälsan med lite löpning och styrketräning. Givetvis tittar jag på andra SciFi- och fantasyserier, gammalt som nytt. Gillar att fota, men det går i vågor. Försöker, numera, även bli bättre på att få tid för mig själv, min familj och vänner.

Var från början medlem i WCT (West Coast Trekkers). Genom ett löfte till Peter och Sandor 2002 när Tekniska museet hade en Star Trek utställnig på besök blev jag medlem i Stockholm Trekkers 2003. 2005 blev jag tillfrågad och gick med i styrelsen för att försöka hjälpa till i det eftersvall som Swecon 2003 lämnat efter sig.

Maria Ström, Kassör

Maria Ström, Kassör

Jag älskar allt som rör framtiden och Star Trek speglar verkligen framtiden jag vill leva i! En värld där teknologin är avancerad och allt är möjligt! Tanken på en värld där det finns plats för alla oavsett vem man är tycker jag är väldigt lockande och många gånger verklighet i Star Trek! Det är också kul att följa dom olika raserna och individerna med sina traditioner och egenheter genom olika serier som knyter samman.

Jag arbetar passionerat med ekonomi och tycker det är det roligaste jobb man kan ha! Varierande och utvecklande! Ena dagen ger jag skatterådgivning och nästa bildar jag en koncern! När jag inte är på mitt roliga jobb så springer jag i skogen. Jag älskar att springa långt och tävlar lite då och då bara för att det är så kul! Jag brukar säga att om man inte är snabbast måste man vara snyggast så jag brukar försöka matcha min outfit i löpspåret när jag tävlar! 😉 Annars hänger jag med min fantastiska familj; Två fina Trekker-barn och en nästan-Trekker-man!

Jag började gå på Trekdagarna efter att ha upptäckt föreningen på Scifi-mässan vintern 2013. Jag älskade allt direkt och insåg att jag inte var själv på jorden om att älska Star Trek! Det känns som jag alltid varit med i föreningen! Fantastiska människor och underbar Star Trek!

Eva Friberg, Suppleant

Eva Friberg, Suppleant

För mig har det alltid varit något speciellt med Star Trek allt sedan jag såg TOS på TV som liten på 70-talet. Det jag fastnat för är de otroligt varierande äventyren i en positiv framtidsvision. I Star Trek är olikheter en styrka och alla behövs. Sedan är många avsnitt riktigt tänkvärda också.

Jag är alltid trekker. För mig innebär det nyfikenhet, tolerans, kamratskap, positivitet. Förutom att jag går på Stockholm Trekkers Trekdagar kan man även hitta mig på bio, i tv-soffan, på hårdrockskonserter, i stora berg-och-dalbanor, med ett Nintendo 3DS i högsta hugg, på museum och på många andra intressanta platser och med många andra aktiviteter.

När Stockholm Trekkers startades på Pizza Hut 1997 ville jag vara där men fick ingen barnvakt. Dock har jag varit medlem sedan starten och gått på i princip varenda träff vi haft. Även om jag inte varit med i styrelsen tidigare har jag alltid försökt ställa upp för föreningen.

Stefan Lillis Åkesson, Suppleant

Stefan Lillis Åkesson, Suppleant

Den positiva framtidssynen och att vi har möjligheten att lösa i princip alla problem, till stor del med hjälp av teknik men även för att vi själva utvecklats. Gene Roddenberry var ett geni som genom media påverkade teknisk utveckling och värderingar. Det kan man se i TOS med variationen på besättningen. På 1960-talet var det så banbrytande att man t.o.m fick ändra lite eftersom den amerikanska publiken inte skulle klara av det.

Jag gillar även den subtila andligheten som genomsyrar Star Trek.

Designen på rymdskepp, interiör, kläder och tekniska prylar är också intressant. Jag tycker nog att allt i Star Trek är intressant …

Jag pratar gärna mer om det här när vi ses på en Trekdag!

Jag jobbar som webdesigner och grafisk designer och är professionell freestyle skateboardåkare. Jag gör Bikram Yoga, mediterar med Transcendental Meditation och spelar lite olika strategispel. Jag läser också en del serietidningar och tittar på serier, framförallt scifi och superhjältar.

Jag kommer faktiskt inte ihåg när jag blev medlem, men om jag minns rätt borde det vara runt år 2000.